Wat is een slim eetdoel?

Een goede strategie voor het stellen van doelen is de SMART-checklist. SMART-doelen zijn specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdgebonden. Ben jij iemand die een gezonde verandering in het leven wil aanbrengen, maar merkt dat je je er nooit aan houdt? Gemeenschappelijke doelen die mensen hebben, zijn onder meer afvallen, eerder wakker worden, naar de sportschool gaan, meer lezen, enz. Ook ik heb met hetzelfde fenomeen geworsteld.

Wanneer ik iets wilde veranderen, besloot ik gewoon dat ik het vol gas zou doen zonder voorbereiding. Pas in mijn laatste jaar van de universiteit, toen ik een les volgde genaamd „Nutrition Counseling”, herkende ik eindelijk waar het mis ging. De spontaniteit van mijn beslissing was precies de reden waarom ik faalde. Ik had een ruw plan over hoe ik zou beginnen, maar er waren zoveel dingen waar ik me niet op had voorbereid.

Ik had geen plannen met betrekking tot het onderhoud en de levensduur van goede gewoonten toen de enige motivatie was verdwenen. Ik was niet van plan hoe ik tegenslagen of dingen buiten mijn controle zou aanpakken. In werkelijkheid had ik helemaal geen plan voor. Toen maakte ik kennis met SMART-doelen.

Sta voor? Denk aan je doel. Hoe specifiek is het? Een belangrijke reden waarom mensen stoppen met het nastreven van hun doelen, is omdat ze hun doel te breed hebben gemaakt. Bijvoorbeeld: „Ik wil gezond eten” is een ongelooflijk brede uitspraak die niets specifieks aangeeft. Bedenk in plaats daarvan bij het opstellen van uw SMART-doel wat u zou kunnen implementeren om uw doel nog specifieker te maken.

Een voorbeeld van een specifieker SMART-doel zou kunnen zijn: „Ik eet één stuk fruit tijdens de lunch en minstens één groente bij het avondeten tijdens de werkweek. Het is niet alleen specifiek, maar het helpt ook om u specifieke instructies te geven over welk voedsel u gaat eten en precies wanneer u ze gaat eten. Laten we verder gaan op het pad van „Ik wil gezond eten. We moeten dit doel meetbaar maken, maar wat betekent dat? Een meetbaar doel betekent dat er een indicator is dat er vooruitgang is geboekt of plaatsvindt.

Hoe vaak moet dit doel zich voordoen om voor jou een succes te worden? Een meetbaar doel met betrekking tot „Ik wil gezond eten” zou bijvoorbeeld zijn: „Ik wil een stuk fruit eten voor de lunch en minstens één groente voor het avondeten 5 dagen per week voor de volgende maand. Het is niet alleen specifiek, maar je voortgang is ook meetbaar. En tot slot moet je een tijdsbestek hebben waarin je dit doel wilt voltooien of wanneer je taken gaat uitvoeren die je jezelf hebt toegewezen. Voor een langetermijndoel, zoals gezond eten, moet het doel gebaseerd zijn op wanneer je elke week actief bezig bent om gezonder te eten.

Een op tijd gebaseerd doel rond gezond eten zou bijvoorbeeld kunnen zijn: „Elke zaterdag plan ik gezonde maaltijden voor de week en ga ik boodschappen doen. Dit doel geeft je een gids waarop je een taak voltooit, waardoor je het giswerk uit gezond eten haalt. Laten we, om het af te ronden, enkele SMART-doelen voor gezond eten samenstellen. Ik voeg een stuk fruit toe aan mijn lunch en minstens één groente aan mijn diner 5 dagen per week voor de volgende maand.

Ik zal de komende 30 dagen één keer per week een nieuwe vrucht of een nieuwe groente proberen. Ik zal het kader schetsen voor een betere doelen stellen en je tonnen concrete ideeën geven voor SMART-doelen voor voeding. Ten slotte, als u uw inspanningen voor het stellen van doelen naar een hoger niveau wilt tillen, bekijk dan dit GRATIS afdrukbare werkblad en een stapsgewijs proces dat u zal helpen effectieve SMART-doelen te stellen. Het is niet alleen gezond eten of sporten op korte termijn, maar het aanbrengen van veranderingen op lange termijn die het risico op kanker kunnen verminderen.

Neem contact op met uw arts voor meer informatie over het aannemen van SMART-doelen en andere manieren om uw voeding te optimaliseren. Het is ontworpen om het stellen van doelen veel duidelijker en eenvoudiger te maken door de criteria voor het stellen van doelen te volgen die worden uiteengezet in het SMART-acroniem. Om een succesvol gezond eetplan te hebben, moet u beginnen met het stellen van specifieke en haalbare doelen die een solide plan opstellen dat u zal helpen gezond te worden. De waarde van het stellen van een SMART-doel voor voeding (of twee) is dat je je concentreert op één klein aspect van je dieet in plaats van het gevoel te hebben dat je een complete dieetrevisie moet doen.

Oké, dus om samen te vatten, SMART-doelen stellen is een methode die je kan helpen je te concentreren op specifieke vaardigheden of gedragingen die je wilt verbeteren. .