Zijn saladekits ongezond?

Salades in zakken zijn een geweldige manier om groenten op je bord te krijgen. Zo gemakkelijk op te halen in de supermarkt en vervolgens de voorgewassen bladeren op elke maaltijd te laten vallen om het er gezond uit te laten zien. Helaas zijn ze niet zo gezond als ze lijken, omdat veel door de verwerking heel weinig voeding bevatten. Recente uitbraken van E, coli betekenden duizenden teruggeroepen zakken romaine sla, waardoor sommigen de veiligheid van salades in zakken in twijfel trokken.

Het risico op besmetting neemt toe naarmate er meer voedsel wordt behandeld, maar groenten kunnen ook besmet raken wanneer ze in contact komen met andere bladeren. Het blijkt dat die handige saladekits een gezonde manier kunnen zijn om je groenten te krijgen. Je hebt misschien gehoord over zorgen met betrekking tot E. Coli of andere ziekten als gevolg van salades in zakken, maar Trevor Suslow, een voedselexpert van de University of California, vertelde NPR: Detecteerbare besmetting in zowel hele kropsla als gemengde saladegroenten categorieën zijn zeer, heel laag, meestal minder dan 0,1% positief.

Ik merk dat de meeste saladedressings in deze pakketten bij mij thuis verloren zouden gaan als ik een hele fles zou kopen, of ik zou mijn salade te veel aankleden. Open de zak en je vindt de saladebasis, meestal gemaakt van kool, sla, wortels en dergelijke; knapperige toppings, zoals noten, zaden of gemalen chips; kaas; en natuurlijk saladedressing. Als je een vooraf gemaakte slakom kunt ophalen bij de delicatessenwinkel als je op de vlucht bent of je koelkast kunt vullen met verse groenten die klaar zijn om te eten, maakt het veel waarschijnlijker dat je de gezonde keuze maakt. Natuurlijk is het geniale marketing om van salade een gemaksvoedsel te maken, maar dit is een geval waar iedereen van kan profiteren.

Maar als je het niet erg vindt om een tijdje dezelfde salade te eten, dan kan het goedkoper zijn om de ingrediënten in bulk te kopen. Het lijdt geen twijfel dat sla en groenten in zakken een grote rol hebben gespeeld door het voor consumenten gemakkelijker en handiger te maken om deze bladgroenten te krijgen, en veel voedselveiligheidsexperts vinden deze toename van groenten belangrijker voor de gezondheid dan mogelijke risico's van salades in zakken. Als je van afwisseling houdt, zijn saladekits een goede manier om van verschillende soorten salades te genieten zonder veel toppings in te slaan. We hebben allemaal verhalen gehoord over deze schadelijke ziekteverwekkers in het nieuws, maar deze specifieke gevallen van voedselvergiftiging waren helemaal niet gerelateerd aan voorgewassen salademixen of bladgroenten in zakken.

Het duurt ook niet zo lang om je eigen salade te bereiden, vooral als je een keukenmachine hebt. In een interview met NPR suggereerde voormalig voedselveiligheidsexpert van de University of California in Davis Trevor Suslow dat „detecteerbare besmetting in zowel sla van het hele hoofd als gemengde saladegroenten heel, heel laag is, en dat er weinig bewijs is dat sla in zakken meer kans hebben om besmet te zijn in vergelijking met hele hoofden. Deze saladekit in zakken, die te vinden is bij ALDI, is geloof het of niet exact dezelfde salade als de Fresh Express hierboven vermeld. Rijstwijnazijn werkt bijvoorbeeld het beste voor Aziatische saladekits en witte balsamicoazijn zou een fantastische vervanger zijn in een mediterrane gehakte saladekit.